Dagboek van Blue:  

van loopsheid tot pups

(Dit was met de Copperbirch nest (2020) van Blue geschreven)

Lekker ravotten in het water

Dag 1 en 2 van de loopsheid:

Zoals onder het kopje nieuws al verteld, heb ik gisteren geconstateerd dat Blue loops is. 28 november. Ik merkte het gisteren al in de ochtend, maar op een witte tissue was nog niets te zien. Wel wou ze gelijk na het uitlaten naar huis. Niet meer snuffelen, maar in een lijn naar huis.

Tijdens de schilderles (ja, want dat geef ik ook) in mijn Atelier, heeft Blue een mand staan. Ze is er altijd gezellig bij, maar gisteravond, heeft ze iedereen begroet en is gelijk in haar mand gaan liggen slapen. De hele avond geen kind aan haar gehad. Toen de cursisten weggingen, stond ze uiteindelijk op om ze dag te zeggen.

Nadat wij naar binnen waren gegaan ging ze zich uitgebreid zitten wassen, en ja hoor, er was een vlek. Gelijk haar broekje aangedaan en de vlek verwijderd en klaar was kees. Dicht tegen me aankruipen vindt ze dan ook heel fijn. Vanochtend heb ik een afspraak gemaakt om een uitstrijkje te laten maken. Ja, alles moet wel goed zijn ......
Ook heb ik de dek reu eigenaar op de hoogte gebracht!

Nu zal er niet zo gek veel gebeuren dit weekend, dus ik zal zo om de twee á drie dagen deze dagboek bijwerken........

Dag 3 tot 6

Het uitstrijkje is dan ook zaterdag ochtend gebeurd. Alles onder controle. Blue vind het niet zo leuk als ik bezig ben met andere dingen, op dit moment. Piepen als ik niet bij haar zit, piepen om eten, blaffen als er iemand het erf op komt, piepen als een van de kudde óf thuis komt of weggaat. Samen met de DA hebben we bepaald om op dag 7 te beginnen met progesteron metingen. Daar hebben we dan ook morgen een afspraak voor.  Er zijn op dit moment geen andere dingen om te vertellen........bezig met voorbereidingen voor een eventuele nestje...... blijft leuk om mee bezig te zijn. Tijdens het schrijven staat mevrouwtje met haar hoofd op mijn been te piepen, want ja, het is bijna etenstijd en ze heeft nu wel lekker trek....

Dag 7 en 8
Gisteren is er een begin gemaakt met de progesteron metingen. Het is nog ontzettend laag en gaan we zaterdag weer meten. Voor de rest is Blue rustig. Slaapt momenteel veel, ook omdat ik druk ben met andere dingen.......wat voorbereidingen voor de kerst en afsluiten voor dit jaar met Atelier Femke's Art.

Dag 9 tot 13
Er is de afgelopen dagen niet veel gebeurd. Zaterdag was de meting niet veel gestegen dus is besloten om vanochtend op dag 13 te meten. Het is aardig gestegen en is de verwachting op dag 14 of 15 te gaan dekken..........dan hebben Blue en ik een best ritje voor de boeg............. ik houdt jullie op de hoogte van de stand van zaken..........

Dag 14  tot 16
Zijn we weer, op dag 14 hadden we om 9:00 de progesteron meting. Anderhalfuur later had ik de uitslag. Het kwam dus uit, de eerdere voorspelling. Dag 14 in de avond dekken, was het advies. Ik heb gelijk contact opgenomen met de eigenaar van de dekreu en ja, wij konden 'savonds ná 18:00 terecht. Mijn man en ik zijn net na het eten vertrokken met Blue. Daar aangekomen hebben we eerst even bijgepraat met de eigenaar en wat gedronken en toen was het zover. Blue uit de auto gehaald en de dekreu kwam ook aangelopen. Duidelijk te zien dat Blue anders was dan vorig jaar. Ze gingen spelen en zij ging de reu een beetje plagen, snuffelen, likken, ze liet wel wat toe, maar zag het nog niet helemaal zitten. De staartreflex was er ook nog niet helemaal. Blue was toch nog helemaal onervaren met dit 'gedoe'. Dus even een pauze ingelast voor de eigenaren, want ja, op de kale vlakte op het land was het best wel koud aan het worden. Na een halfuur nog een keer en het wou maar niet..........duidelijk was wél te zien dat Blue de reu leuk vond en dat ze wel genegen was dit toe te laten. Wat een verschil bij de vorige keer, toen liep ze alleen maar weg. Eind van het besluit, Blue zou overnachten en zou de eigenaar het de volgende ochtend vroeg het gaan proberen.
Mijn man en ik zijn vertrokken met dien verstande dat de eigenaar mij op de hoogte zou houden van het proces.

Nou, ik heb het geweten..........half vier 'sochtends op dag 15 kreeg ik op mijn telefoon een app binnen. Het was gelukt!!! Ze hebben gedekt en hebben 45 minuten gekoppeld gestaan!!! Dus echt gaaf!!! Hij zou mij bellen. Dat heeft hij gedaan zo rond half een 'smiddags. Met nog een keer proberen was er wel penetratie maar geen koppeling. Hij dacht wél dat het goed zo was. Dus heb ik alles uit mijn handen laten vallen en ben de auto ingesprongen om Blue op te halen. Daar aangekomen had hij alles klaarliggen, de stamboom en dekaangifte en hebben wij de zakelijke gedeelte eerst afgerond. Toen naar Blue. Weer even naar buiten met de dekreu om te plassen. Ze was blij om mij te zien, maar wat mij goed deed is dat ze wel weer ging spelen met de reu. Toch gekeken of een derde poging zou lukken, maar Blue was er echt klaar mee..... ik heb de eigenaar bedankt en wij zijn de auto ingegaan.

Thuis aangekomen heb ik Blue even goed verzorgd. Eten, een paar koekjes, schone water en toch even haar benen afgenomen, want ja, die reu was aan het begin ook niet helemaal secuur ( hahahaha).

Blue is heel rustig. Meestal als de koekjes zak werd opengemaakt stond ze al naast me. Nu is het meer, ik wacht wel. Ik ben moe ga me niet uitsloven......... dus ja, ze slaapt en slaapt en slaapt en.....je weet het wel..... zit vandaag niet veel leven in. Snurken als de beste........dus ja, het blijft nu wel even spannend tot de 28ste dag. Dan pas kunnen we via een echo zien of ze inderdaad drachtig is. Tot die tijd laat ik even de naam van de dekreu voor zich...... het is wel een machtig mooie reu. Een mooie combi. Het is nu weekend en er zal ook niet gek veel gebeuren de komende paar dagen. Begin volgende week vertel ik verder..........

Dag 17 - 22

Zoals al aangegeven was het weekend en is er niet gek veel gebeurd de afgelopen week. Blue slaapt ontzettend veel. Haar loopsheid is uiteindelijk over. We zitten nu op dag 8 ná de dekking. Het enige wat ik aan haar gedrag merk is dat zij bij mij wil zijn, piept als ik niet bij haar zit of ben en dat ze zich nog steeds wast. Dit heb ik met eerdere periodes van loopsheid nog niet met haar meegemaakt. Wat wel leuk is om te noemen is dat ik door mijn website, een compliment heb mogen ontvangen over mijn enthousiasme hoe ik schrijf over Blue. Dat is natuurlijk altijjd leuk om te horen.

Als ik uitreken wanneer dag 28 is na de dekking, dan zitten we op 8 januari 2020. Dan is het mogelijk om een echo te maken en weten we zeker of ze inderdaad een nestje verwacht. Dus nog drie spannende weken voor de boeg.......... De komende weken zal er dan ook niet gek veel  veranderen in de situatie. Het is nu afwachten.....en dat is best wel lastig. 

Heb je interesse in een pup, laat het dan weten via mijn contact pagina, dan zet ik je op de lijst van geïnteresserde.....want daar staan al een paar namen op.

Dag 23 ná de dekking

Ik heb even twee weken pauze genomen tijdens de feestdagen. Nu stap ik over naar de dagen ná de dekking.

Vandaag is het vrijdag en dag 23 ná de dekking. Blue is met kerst en oud- en nieuw heel rustig geweest. Ze vraagt nu om meer eten. Om het voor haar wat gemakkelijker te maken, heb ik haar portie eten van een keer per dag in twee verdeeld. Omdat ze al sportbrok krijgt, heeft ze dan voor nu wel genoeg voedingswaarde en eiwitten voor de pups. Met week vijf van een eventuele dracht, ga ik haar wat meer voer beginnen te geven. Als ze wat hoort ritselen in de keuken of de koelkast deur gaat open, is ze erbij als de 'neten'. Hahaha.

Als ik kijk naar haar gedrag, is het een en al rust. Nu ook, ligt ze languit op de bank. Dit gebeurd nu regelmatig. Als ik naar haar lijf kijk, dan kan het verbeelding zijn, maar zag ik gisteravond, toen ze op haar rug lag, een opgezette tepel. Natuurlijk kan het ook schijzwangerschap zijn, maar als ik vergelijk met vorig jaar toen ze 'leeg' was, lijkt het toch even anders te gaan dit keer. We houden de moed erin! Zoals vorig keer aangegeven kan ik op dag 28 een echo laten maken. Nu de afspraak nog maken en dan is het afwachten. Ik wandel nog iedere dag met haar, om haar conditie op peil te houden. Niet zo ver meer, want de pups/embryo's zijn nu wel heel kwetsbaar in deze fase. Dus los laten lopen doen we ook niet meer. 

Het is bijna weekend.......veel staat er niet op de planning. Eventuele namen bedenken voor op de stambomen, en pupinformatie voor de toekomstige eigenaren maken. Vanaf volgende week weer de normale routine, geen dagen vrij meer.....wel jammer, want het was toch wel o zo gezellig met al die mensen en bezoek uit het buitenland, om ons heen! 

Dag 27 ná de dekking

Morgen is het dan zover. Ik heb een afspraak staan voor een dracht echo. Inmiddels zijn er al een aantal aanmeldingen voor de lijst.......het is spannend. Piepen, wat is dat? Dat ken ik niet van Blue, als ze geen aandacht krijgt, gaat ze nu ineens piepen. Op haar rug liggen is nu wel een favoriete houding, alhoewel ze dat wel vroeger deed, alleen maar als ze het in de zomer maanden ontzettend warm heeft gehad. Dan koelt ze op deze manier het snelst af. Zoals vorige week al aangegeven beginnen haar tepels iets te verkleuren en lichtelijk op te zetten. Niet allemaal, maar wél een paar. Wat anders is dan vorig jaar (toen was ze schijnzwanger) is dat haar vulva nu wel groot blijft. Dat is het enige wat ik anders zie, als ik dan kan vergelijken en natuurlijk zo goed als wat ik me een jaar terug kan herinneren.

Wat ook anders is aan haar gedrag is het volgende, onze zoon was jarig en het huis zat vrijdag avond vol....jeugd, wat ouderen en hebben wij besloten om haar even in de bench te laten. Meer rust dachten wij. Toen ik haar er uiteindelijk uithaalde, ging ze heel rustig bij mij liggen. Anders ging ze iedereen eerst begroeten voordat ze rustig werd. Nu was dat gelijk al zo.

Nog ruim 24 uur en dan weten we het of ze weer schijnzwanger is of dat ze dan ook nu daadwerkelijk een nestje met langverwachte pups krijgt. Ik verheug me er enorm op, maar ben wel uiteraard bang na mijn teleurstelling van vorig jaar.  Wat zou het toch mooi zijn........

Ondertussen heb ik toch al een paar voorbereidingen getroffen. Er staat al een werpkist, die moet nog afgemaakt worden. Dat doet mijn echtgenoot. De ruimte waar de kist staat moet nog helemaal schoongemaakt worden. Dit zal pas gebeuren als ik zekerheid heb dat er wél pups worden verwacht. Het is een afgesloten ruimte waar Blue rust zal hebben. Geen langslopende mensen.......een ruimte dat in eerste instantie goed verwarmd kan worden, terwijl de pups nog klein zijn. De warmtelamp is al getest, die werkt. Dus koud zullen de eventuele pupjes het niet hebben......en zo ben je dan bezig. Alles om maar niet te denken......bezig blijven....hahahaha.

Vanochtend was ik bezig met de was uit de droger halen.....in deze ruimte waar de werpkist staat en heb haar al een paar minuten erin laten liggen. Dan kan ze langzaam wennen dat dit ook een van haar plekjes is...... en zo ben je dan bezig........morgen hopelijk het verlossende woord en dan kan ik verder....zodra ik meer weet, zal ik een bericht plaatsen... dus duimen allemaal dat het dit keer nu wél is gelukt! 

Dag 28 en 29 van dracht!

Gisteren, 8 januari is duidelijk geworden via een dracht echo, dat Blue drachtig is. Blue was rustig, maar het baasje niet. Best spannend om te moeten wachten totdat je uiteindelijk richting Dierenarts kan gaan! Uiteindelijk was het dan zover. Ik heb Blue nog uitgebreid thuis laten plassen en toen ben ik gaan rijden. Gelukkig niet zo ver, met een kwartiertje waren wij er. Haar daar voor de zekerheid ook nog een plasje laten doen en toen naar binnen.  Ik zat nog geen vijf minuten te wachten, toen werden we al geroepen. Uitgelegd werd hoe ik Blue op de tafel moest leggen, en op haar rug. Gelukkig ging dat gemakkelijk en ging ze goed en rustig liggen. Eerst werd wat haar weg geschoren en toen ging het licht uit. Gelijk hadden we beet, duidelijk te zien en vinden waren zes pups, omdat Blue zelf uit een nest van 11 komt, zou het mogelijk zijn dat er meer pups inzitten. Bij alle geziene pups klopte er een hartje! Wat gaaf om dat nu ook eens in het echt te zien!

Blue haar dracht is dus bevestigd en nu moeten we zien Blue zo goed mogelijk door haar zwangerschap heen te helpen. Ná kort overleg met de Dierenarts over voeding en bijvoeren, temparatuur meten etc. gingen Blue en ik naar huis. Wat was ik blij. Alle inspanningen zijn dit keer niet voor niets geweest, zoals in 2018. Daar ben ik enorm blij en trots op!

Thuis gekomen heb ik het gezin verteld, helaas via de app, maar allen waren ze blij! Blue slaapt veel voor haar doen. Ze blijft af en toe in haar bench als ze het gevoel heeft dat ze even niet bij mij kan zijn.....ja, baasje is druk, druk,....druk. Dinsdag avond met de tekenles van de kinderen, in mijn atelier, bleef ze in haar bench liggen, en niet bij mijn man, zoals ze dat altijd deed. Dat was eigenlijk al voor mij een teken dat ze zich anders dan anders gedraagt......

Blue woog gisteren zelfs 400 gram lichter dan met de laatste progesteron meting vlak voor de dekking. Ze geeft de pups dus veel....en dat is mooi. Haar gewicht zal ik goed in de gaten blijven houden, dit i.v.m. bijvoeren.

Nu ligt mevrouw naast me op de bank. Lekker slapen en dromen. Nu nog in een bolletje, en straks zal ze wat meer languit gaan liggen als de ruimte in haar buik minder wordt. Om te zien welke reu haar gedekt heeft, kijk dan even onder het kopje nieuws. Daar staat informatie over de reu en ook een foto.  Meer is er op dit moment niet te melden.   

Dag 30 -33 van dracht

Blue haar baasjes zij druk geweest afgelopen weekend. In eerste instantie heeft mijn man de werpkist afgemaakt. Ik heb zelf de hele ruimte schoongemaakt en opgeruimd. Wat is het fijn dat alles op zijn plek begint te vallen. Op dag 29 heb ik een aantal benodigdheden besteld via internet, vetbedden, Drontal voor de pups(wormkuur), en bijna alles wat ik nodig zou kunnen hebben met de bevalling. Ook heb ik buren gevraagd naar oude handdoeken en kranten voor mij te bewaren.....dus nu maar hopen dat het gestaag binnen komt....hahahaha.

Daarbij heb ik voor as. weekend al afspraken staan met aspirant pup-kopers. Op Facebook heb ik me aangemeld voor een aantal groepen. Daarin kan ik vertellen dat Blue drachtig is en wanneer de pups ongeveer geboren zullen worden. Vandaag, dag 33 heb ik Blue haar voer met 10 gram per keer, verhoogd. Je kan nog niet veel zien en aankomen doet ze ook nog niet echt. Iedere keer als ik samen met haar in de 'kraamkamer' kom, laat ik haar even in de werpkist liggen. Dit alvast om haar te laten wennen. Alle benodigde DNA onderzoeken heb ik vandaag ook verzonden naar de Nederlandse Labrador Vereniging, stel dat er pup-kopers informatie willen, dan heeft de NLV deze in de database.

De voorbereiding is dus in volle gang! Nog ruim 4,5 weken te gaan totdat ze zou kunnen bevallen....het blijft dus nog wel even spannend. Ik wandel nog gewoon met Blue, niet zo ver meer, maar pas de route iedere keer aan. Dat is wel voor mij, maar haar ook wel leuk. Ik laat haar nu niet meer los, de kans dat ze  té hard gaat rennen zit er helemaal in!

Voor nu ga ik stoppen. Als er iets leuks gebeurd zal ik erover schrijven............

Dag 35 van dracht

Blue slaapt ontzettend veel. Wat ik wel merk met wandelen, is dat ze wat langzamer gaat lopen. Als het goed is, zal vanaf vandaag haar buikje meer zichtbaar gaan worden. We zitten eind week vijf, en zijn er vier weken te gaan. Afhankelijk van de uiteindelijke aantal pups, kan het zo zijn dat ze wat eerder kan bevallen. Om jullie een idee te geven van hoe groot de pups dan nu eigenlijk zijn, geef ik hierna een korte opsomming. Dit zal ik dan eind van week zes ook doen. Ondertussen ben ik verder gegaan met regelen en afspraken ingepland, ook met de Breeder Manager van onze regio m.b.t. onze voer.  

Nou ja, hier komt het dan een korte beschrijving van de stand van zaken in Blue haar buik....
De foetus(pup) groeit in week vijf van 18 mm naar 30 mm.  In deze week loopt de ontwikkeling van de organen tot een eind. Dus als het goed is zijn de pups dan ná vandaag al ongeveer 3cm groot. Dit maakt ook dat ze dan nu minder beïnvloedbaar zijn voor invloeden van buitenaf. 

Ze gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren gaan nu dicht en de huidskleur begint zich te ontwikkelen.  

Blue haar gewicht gaat dan nu beginnen toe te nemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De kleintjes zitten nu verpakt in vliezen. Deze vliezen hebben een belangrijke functie en worden vruchtvliezen genoemd. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende pupje gevoed zal worden.  

Het is dan ook nu afwachten om te zien of Blue haar buik echt toe gaat nemen, nu het vruchtwater toe aan het nemen is. Wel is er een aanmerkelijke verschil te zien in de grootte van haar tepels. Ze zijn groter en worden nu ook echt roze. Terwijl ik dit schrijf, ligt ze strak tegen me aan. Slapen, snurken, eten, drinken en uitlaten. Dat is nu een beetje de routine...... 


Dag 39 van dracht

Daar zijn we weer. Een drukte van jewelste de afgelopen paar dagen. Mijn man heeft toch besloten dat het verstandiger is de 'doodligrand' in de werpkist te bedekken met een laagje verf. Dit staat nu uit te harden in de schuur en kan dan in de komende week weer inelkaar gezet worden. Gisteren en vandaag ook een aantal aspirant  pupkopers over de vloer gehad. Wat is dat intensief. Duidelijk te maken met welk doel de hondjes gefokt zijn en ook vragen waarom de keus van reu. Dat is makkelijk uit te leggen. Guy is een hele rustige, werklustige reu. Hij is wat kleiner van postuur, maar zijn werk in het veld is uitstekend. Het leek ons qua uiterlijk een goeie combi, maar ook qua karakters van beide honden. Blue is best wel pittig tijdens wedstrijden en Guy daarentegen wordt ook ingezet tijdens de jacht. Om met de jacht mee te doen is rust uiterst belangrijk. Wat ons ook aantrok is het feit dat Guy met zijn 10 jaar blessure-vrij is. En dat is Blue ook tot nu toe. Dus de zoveel mogelijk allerbeste gezondste combinatie te creëren was ons belangrijkste doel.

Even een verhaal. Met de eerste kennismakinng met Guy werd hij naast de auto van Ton gezet en hij moest blijven zitten. Vervolgens gingen wij naar binnen om een kopje koffie te drinken, ongeveer een halfuurtje later kwamen wij naar buiten, en ja hoor, hij zat er nog steeds. Rust in de pups met een neus waar je 'U' tegen kunt zeggen. Dat is uiteraard wat je hoopt.....tijd zal het leren.

In de tussen tijd geniet Blue van alle aandacht, want ja het is een echt sociaal opgevoede hond. Ze vindt aandacht super fijn. We ontvangen de kopers in mijn atelier. Hier kunnen we ongestoord praten, vooral omdat het weekend is. We hebben nu een aantal duidelijke 'ja' zeggers. Deze  passen ook perfect in het voorgenomen plaatje en de verwachting van ons als 'mensen ouders'. Hahaha. ....... Blue haar tepels groeien gestaag...... het haar rondom verdwijnt ook al bij een enkele tepel. Af en toe als ze ligt, lijkt het wel of er iets beweegt in haar buik. Het kan verbeelding zijn....maar zelfs mijn man heeft dat al gezien.

Dus nu even verder genieten van deze mooie dag.....en hopen dat we aankomende week nog meer gegadigden over de vloer kunnen en mogen verwelkomen.

Dag 42 van dracht

Vandaag over drie weken is Blue uitgerekend. Afhankelijk van de aantal pups, kan het ook wel zo vroeg als dag 58 gebeuren. Dan zijn de pups wel levensvatbaar.

Voor wat betreft de voorbereidingen heb ik vanochtend een gesprek gehad met de Breeder Manager van Pro Plan. Met haar kennis en ervaring gaf ze aan dat Blue er goed uitziet. Dat ik nu kan verwachten dat haar gewicht snel toe zal gaan nemen en dat haar voeding zoals ik dat geregeld heb, meer dan voldoende is voor de pups om te kunnen groeien.  Blue krijgt vanaf gisteren haar voer in drie delen verdeeld. Dus verspreid over de dag. Dit om haar meer een voldaan gevoel te geven. Dat is super mooi! Ze zeurt niet meer zo, maar het blijft een Labrador, eten staat bij hun voorop. Hahahaha......

Van een gulle gever heb ik gisteren een aantal handdoeken, doeken en kleden gekregen om te gebruiken bij de bevalling. Hier ben ik ontzettend blij mee! Alles heb ik gelijk uitgewassen en de laatste deken heb ik nu opgehangen om te drogen.

Vorige week gaf ik aan hoe ver de pups zijn in hun ontwikkeling. Nu, eind week zes hebben ze  ook de uiterlijk van een miniatuur hondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn nu te onderscheiden. Ook zou je het hartje kunnen horen kloppen via een stethoscoop, maar die hebben we niet. Ook maar goed ook, anders zou ik niets anders doen dan luisteren en kwam er van de laatste voorbereidingen niets terecht! Hun longen kunnen nog geen suurstof opnemen, en zijn ze dus nu nog niet levensvatbaar.

Blue is rustig, ze vind het nog steeds fijn om een wandelingetje te maken en andere honden tegen te komen. Het liefs wil ze spelen, maar met sommige honden, (ervaring uit het verleden) gaat het er te ruw aan toe om dat nu toe te laten. Ik ben wel voorzichtig hiermee. Het zou niet leuk zijn als er nu iets mis zou gaan, toch?

Vanaf morgen, begin week 7 is mij door de dierenarts geadviseerd twee keer temparatuur te meten. Dit om een beeld te schetsen en een gemiddelde te krijgen voor rondom de bevalling. Meestal als de temparatuur met een graad of anderhalf zakt, kun je verwachten dat de pups binnen 12 - 24 uur later worden geboren. Voor de rest ben ik me vooral via allerlei leesstof aan het voorbereiden op de bevalling. Wat ik nodig zou kunnen hebben en wat er nog mist. Vanochtend heb ik dan ook een lijstje gemaakt met dingen die dan ook nog moeten gebeuren of aan worden geschaft........ gelukkig is dat niet zoveel meer.

Als ik nu terugkijk naar het hele proces, dan heeft het best wel veel voeten in aarde gehad. Dingen die geregeld moesten worden.  Zo stond ik vanmorgen bij de bakker, brood halen zoals gewoonlijk iedere twee weken,realiseerde ik ineens, ja hoe moet dat dan gaan als de pups er zijn? Over twee weken de laatste brood voorlopig, hierin zal ik dan even een ander modus moeten vinden. Mijn man werkt ook vijf dagen in de week....oplossingsgericht denken is dan hier een uitkomst.......Dat zijn dan de kleine dingen waar je nu zoal al over na gaat denken......dus we zijn er druk mee, maar zeker wel leuk om mee te maken!

Dag 47 van dracht

Afgelopen weekend weer een aantal mensen gesproken en ook via de mail  contact gehad. Wat mij heel erg bevreemd is dat er mensen navraag doen, die niet echt willen werken met de hondjes. Behendigheid willen ze gaan doen..........met een werkhond. Als je in de laatste 'De Jager' leest staat er ook duidelijk in dat je de hond tekort doet als het voor de jacht gefokt is, en je er niet op deze manier mee gaat werken. Overigens voor alle aspirant puphouders wel een aanbeveling waard, lid te worden van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Dan krijg je dit tijdschrift toegezonden als lid. Dat was even een wegtrekker... hahahahaha.

Ook zijn we bezig geweest met de laatste puntjes op de i te zetten.  Ik loop nog iedere dag met Blue. Mij is geadviseerd de laatste week niet meer op samenscholingsplaatsen te komen, ivm besmettingsgevaar etc.  Dus, deze week nog lekker wandelen en dan gaan we het nóg rustiger aandoen dan we al doen.  Blue begint nu meer en meer een buikje te krijgen. Ik heb op Facebook vanochtend een foto geplaatst om haar buikje te laten zien. Haar tepels zijn al mega groot aan het worden en ook verliest ze nu haar rondom alle tepels. Dit zodat de pups straks de tepels goed kunnen vinden.

Ik had gehoopt dat ik alles al in huis zou hebben, maar er zijn nog drie dingen uitstaande op mijn lijstje. Afgelopen zaterdag even langs de kringloop geweest om te kijken of er digitale weegsschalen, met een bak te koop waren. Helaas is hier in de omgeving niets te vinden. Dan maar op Marketplace, nu even afwachten of ze reageren....... Afgelopen vrijdag al een zak puppyvoer gehaald, want ja, de laatste week is er niet zo veel ruimte meer in Blue haar buik en zal ik haar meerdere keren, kleine beetjes moeten geven. Daar is puppyvoer dan uiterst geschikt voor.

Van de Breeder Manager vorige week, heb ik nog een aangebroken pakket moedermelk gekregen. Ja, dat lees je goed, gekregen voor gratis en voor niets..... daar zat een flesje in met drie spenen. Deze heb ik uitgekookt en de houder en aangebroken zakje eruit gehaald en alles lekker schoon gemaakt. De vetbedden heb ik ingekort en passen die nu perfect in de werpkist. De laatste handdoeken en kleden heb ik uitgewassen en op een stapel neergelegd.  Met onze zoektocht bij de kringloopwinkels, liep ik tegen een warmtelamp aan van 150 watt. Die kosste maar 3 euro. Voor de zekerheid heb ik deze meegenomen. Nu moeten we nog deze lamp gaan testen qua warmte en hoogte. Dat zal deze week wel gebeuren. Ik merk wel dat ik te weinig kranten heb. Hopelijk krijg ik nog een boel van de buren en kennissen.

Ten opzichte van Blue haar eetlust, dat gaat maar door. Ik heb haar voeding nu in drie porties verdeeld, maar nog niet weer verhoogd, want ik voel haar ribben nog niet. Dat is de graadmeter nu. Voor de rest krijgt ze niet veel. Ja, af en toe eens een snoepje, maar voor de rest niet.

Het enige wat de pups nu doen is groeien, groeien en nogmaals groeien..... het zijn echte mini hondjes nu. Eerlijk is eerlijk, ik kan niet wachten om dit proces nu eens van dichtbij mee te maken. Om te zien hoe Blue als moeder is. Hoe ze de bevalling op gaat pakken en hoe zij voor ze gaat zorgen. Als ik het laatste in mag schatten, denk ik dat zij een supermama wordt! Ze begint nu ook af en toe haar benen en voetjes te wassen. Het haarverlies begint ook nu al. Mega plukken haar vallen er af. Met een lichte vloer in huis is dat niet ideaal, maar als je een hond hebt weet je dat je meer dan gewoon even de stofzuiger moet pakken.  Blue ligt nu ook wat minder op de bank. Ik denk tegen de tijd dat ze moet bevallen, zij dat niet zal kunnen doen, alhoewel ze zwaar wordt voor haar doen, denk ik dat het nog mooi binnen perken is. Snurken doet ze nu. Ze ligt nu nog wel naast me op de bank, want als ik niet bij haar op de bank zit, gaat ze in haar bench liggen. 

Meer heb ik op dit moment niet te vertellen...... als er wat te melden valt, dan zien jullie uiteraard weer een update. O ja, het idee is wel om als de pups geboren zijn een dagboek van de pups te beginnen. Zo kunnen de aspirant eigenaren ook volgen hoe het er echt aan toe gaat...... meer daarover als het zo ver is........

Dag 55 van dracht

Het is al weer een poosje geleden dat ik heb geschreven. in de privé sferen is er van alles en nog wat gaande. Mijn man begint vandaag aan een nieuwe opdracht, onderzoeken in het ziekenhuis, vrije dagen opmaken van de vorige opdracht........en ga zo maar door. De belangrijkste vraag dat beantwoord moet worden natuurlijk, is hoe gaat het met Blue. Dan kan ik jullie vertellen dat het goed gaat met Blue. Zo goed, dat ze voor haar doen, mega dik aan het worden is. Ik ben eind vorige week begonnen met het overschakelen naar puppyvoer. Hierdoor krijgt ze meer voedingstoffen binnen voor de pups. Vanaf gisteravond volledig over naar puppyvoer. Mij is geadviseerd de laatste week Blue niet uit te laten waar andere honden uitgelaten worden. Dit gaan we maar eens vanaf vandaag niet doen.

Het hagelt aan en af, al de hele ochtend, dus laat ik haar mooi op haar 'puppyuitlaatplaats" haar behoeften doen. Dat kent ze goed en ze weet dat het daar mag. Vandaag ga ik haar een beetje verzorgen. Niet dat ik het niet alle dagen doe, maar haar nagels controleren, kijken dat de laatste tepels, voornamelijk het haar rondom, niet in de weg kan zitten van de pups straks. Haar lekker even met warm water wassen, dus benen en tepels zachtjes afnemen, want volgens mij lekken haar tepels al...........tanden poetsen komt er natuurlijk ook nog bij.......hahahaha.

Dag 55 en de pups zijn lekker druk in haar buik. Dat zie je goed als ze op haar rug ligt. Haar laatste tepels, zeg maar op haar ribben, zijn nu ook goed aan het groeien........ Zoals al eerder gezegd zijn de pups levensvatbaar vanaf dag 58. Dat betekent dat hun longen gereed zijn om zuurstof op te nemen. Haar uitgerekende datum is woensdag 12 februari. We zullen het meemaken.

De aanvragen komen nog steeds binnen. Niet te geloven, maar wel allemaal voor een teefje. Ja, de vraag is, hoeveel van ieder geslacht krijgt ze? Dat weten we pas als de pups geboren worden.

Voor de rest heb ik, op een ding ná, alles in huis wat we nodig zouden kunnen hebben met de bevalling. De planning is gelukkig wel in de privé sfeer heeeeel rustig dit komend weekend. Dat is ook maar goed ook, want ik ben herstellende van een verkoudheid en als de pups komen wil ik zelf niet in de lappenmand zitten natuurlijk...hahahaha.

Als de pups geboren worden zal ik het publiceren op de facebook pagina. Dus ga Kennel vd Konijnen Haege volgen op Facebook als je wil weten precies wanneer de pups geboren worden.

Het is dus deze week nog even spannend.....

De kennel staat ook op de Labrador Startpagina. Hier is de link https://labrador.startpagina.nl

Dag 61 van dracht

Na een best wel rustig weekend qua afspraken, is de bevalling van Blue nog niet in zicht. Wel begint ze zich ongemakkelijk te voelen. Continu van positie veranderen en draaien, veel naar buiten willen om te plassen. De druk wordt dus nu al best wel groot op haar blaas en longen. Korte teugjes met ademhalen. Haar temperatuur meet ik nu drie keer daags. Iedere keer als ze wat te eten krijgt, maar natuurlijk, net daarvoor. Het schommelt wat, maar niet mega. Gisteravond 37,6 en vanochtend 37,3.  Het kan ook zijn dat ik een temperatuurdaling kan missen, maar dan zij het zo. Ik ben gewoon thuis en ben vooral rustig. Dat omdat ik toch zelf ook weer voor de tweede keer dit seizoen verkouden ben geworden, was ik vorige week net herstellende, is het in een klap weer terug. Dat gebeurt als mede huisgenoten ook ineens ziek worden...............daar doe je niet zoveel aan....

Omdat Blue zaterdag wat slijmachtige uitvloeiing had met het plassen 'sochtends, wat normaal is tijdens de dracht, ben ik 'snachts toch wel tot twee keer toe eruit geweest om te controleren of ze nog niet aan het bevallen was. Dat heeft dus twee onrustige nachten met zich meegebracht.  Dus dat in samenwerking met die verkoudheid, doen Blue en ik het verdacht rustig aan. Hahahaha.

Ik heb alles klaar voor de bevalling. Echt alles ligt klaar...... op de kleine dingetjes na, als de vruchtwater afkomt, dan moet ik toch wel de warmtelamp opstarten, kruiken vullen met warm water, water voor mijn handen, prullenbakzak voor de troep en kranten van de bevalling. Ja, wij hebben een mooie kraamkamer.... al zeg ik dat zelf.  Ruimte genoeg voor de kleintjes  straks om als ze een beetje kunnen bewegen, te spelen en ravotten met elkaar. Radio gaat aan, er is een droger en een stofzuiger aanwezig. Dat zijn de eerste geluiden die ze zullen horen als dat eenmaal zover is, maar eerst de bevalling........

Als ik nu mijn hand op Blue haar buik leg, beginnen de pups flink te bewegen. Zo leuk om dat te voelen!! Ze ligt nu even in de bench en ik hoor haar krabben, nest maken dus.................. hoort er allemaal bij. Haar tepels bij haar ribben hebben nu ook al melk. Een druppeltje vanochtend toen ze naast me lag. Ze is ongedurig vandaag. Telkens bewegen. Nu hoor ik haar weer bewegen. Ligt niet meer zo fijn. Op de rug ligt ze denken ik nu wel het fijnst. Als ze op de bank komt, doet ze dat met beleid. Ik had niet verwacht dat het in dit stadium nog zou gebeuren. Ik zit nu even aan tafel te schrijven, je weet het wel, laptop moet opgeladen worden............. en zij gaat dan vanzelf naar haar bench. Dat vindt ze dus niet leuk dat ik niet bij haar op de bank zit. Het is ook zo'n lieverd.

De laatste loodjes wegen het zwaarst..........het is nu dus echt afwachten...... en jaahaaa, baasje nu moet je geduld hebben. hahahahaha.  Zodra het nestje er is schakel ik over naar een andere dagboek. Deze blijft dan wel even staan, maaaar, het zou toch wel leuk zijn om de vordering van de pups te lezen?

Volg me ook op Facebook. Daar zal ik foto's plaatsen. Op deze site is dat niet mega handig ingericht om dat te kunnen doen.................maar ik zal mijn uiterste best doen om de as. pupskopers zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de vorderingen.....

Dus het volgende bericht zal onder het kopje NIEUWS verschijnen, dan weet je dat de pups geboren zijn!